80 dienās ap zemeslodi?

Vai zināji, ka cilvēks nebija tas, kurš pirmais lidoja gaisa balonā? 1783. gada septembrī, pāris mēnešus pirms cilvēka vadīts gaisa balons pacēlās virs Parīzes, eksperimentālā lidojumā balona grozā tika pacelta aita, pīle un gailis. Abi lidojumi bija veiksmīgi, un gaisa balonu popularitāte uzņēma straujus apgriezienus, balona attēlojums bija visur – uz pastkartēm, kabatlakatiņiem, traukiem, mēbelēm, lietussargiem un citur.

Gaisa balona fenomens ir saistījis daudzu cilvēku prātus gan toreiz, gan joprojām – zinātnieku, mākslinieku, rakstnieku un vienkārši sapņotāju!

Jau izsenis tas simbolizē cilvēka alkas pēc brīvības un piedzīvojumiem, tieksmi pēc jauniem augstumiem gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Gaisa balons iemantojis arī visai romantisku nozīmi, pateicoties tā gleznainajam vizuālajam veidolam un plūstoši līganajam raksturam.

Tāpēc nav brīnums, ka balons, kas ceļ cilvēku debesīs pretī jauniem apvāršņiem, ir daudzu mums labi zināmu kultūras artefaktu centrā. Varbūt arī tu esi redzējis, dzirdējis vai lasījis par kādiem spilgtiem piemēriem! Viens no tādiem skatāms filmā “80 dienās ap zemeslodi” (Around the World in 80 Days, 1956), kas uzņemta pēc Žila Verna tāda paša nosaukuma romāna. Varu gan pačukstēt, ka Verna romānā gaisa balons nemaz neparādās, filmas veidotāji, adaptējot romānu kino ekrāniem, to izvēlējušies kā spilgtu tēlu, kas iespiedies daudzu cilvēku atmiņās uz mūžu. Krāšņais balons, kas paceļoties tiek pavadīts ar ovācijām un kurā laiski malkot šampanieti, jaunu piedzīvojumu un atklājumu gaidās, ir spilgts un iedvesmojošs tēls, kas aicina sapņot un ticēt brīnumiem.

Tomēr filmas veidotāji gaisa balonu nav izvēlējušies pavisam nejauši, Žilam Vernam ir kāds mazāk zināms romāns “Piecas nedēļas gaisa balonā”, ko noteikti iesaku izlasīt katram piedzīvojumu meklētājam! Divu draugu dēkainais ceļojums gaisa balonā pa Āfriku ir Verna pirmais publicētais romāns. Arī pēc šī romāna uzņemta tāda paša nosaukuma filma (Five Weeks in a Balloon, 1962). Lai arī mazāk populāra, tās centrā ir iespaidīgi krāšņs gaisa balons, kas traucas pretī jauniem atklājumiem. Verna laikā gaisa baloni bija kaut kas patiesi brīnumains un piedzīvoja savus zelta laikus. Viņa apbrīnojamā iztēle un māksla sapņot “aiz robežām” liek arī katram no mums mazliet atrauties no zemes un noticēt, ka – viss ir iespējams!

Bet ja Verna piedzīvojumu stāsti Tevi vēl nepaceļ mākoņos, tad to noteikti būs spējīgs izdarīt kāds burvis! Varbūt atceries fantastisko gaisa balonu no filmas “Oza zemes burvis” (The Wizard of Oz, 1939), kas uzņemta pēc Laimena Frenka Bauma tāda paša nosaukuma grāmatas? Pasakains stāsts, kas jāizlasa pat ja vairs neesi bērns! Grāmata, kurā vesela nodaļa veltīta Oza un mazās Dorotijas sarunai par to, kā gaisa balons tiek palaists gaisā, sīki aprakstot dažādas ar to saistītas nianses. Burvis, kas pārvietojas gaisa balonā – neaizmirstama aina, kas daudziem bērniem toreiz un arī vēlāk deva iespēju sapņot un kaut uz brīdi atrauties no tā, kas mūs brīžiem tik ļoti tur pie zemes. Īstā lasāmviela, ja sapņo piedzīvot mazliet pasakainu pacelšanos mākoņos!

Lai arī nevaram Tev piedāvāt tikt 80 dienās apkārt zemeslodei vai pasakainu burvi gaisa balonā, bet šo brīnumaino piedzīvojuma sajūtu un zelta vērtus mirkļus gan varam nodot! Pacelies virs ikdienības un lido tuvāk saviem sapņiem kopā ar mums!

Gaisa Balona pilots Indulis Blūms

 Dalīties:

indulis-pilot-in-airbaloon

Radušies jautājumi?

Aizpildi kontaktformu mūsu mājaslapā, un mēs sazināsimies ar Tevi 24 stundu laikā, lai atbildētu uz visiem jautājumiem!
Chat Icon